Kurczak w ostrym sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 333
Kurczak w ostrym sosie
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 3 szklanki kruszonego lodu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1,20 kg całego kurczaka
  • 1 szczypior z dymką
  • 1 łyżka sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • Do oleju:
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 szklanka oleju
  • Sos:
  • 5 łyżek oleju chili
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Do miski wsypać suszone płatki chili, przyprawę chińską 5 smaków oraz sezam i wymieszać. Na patelnię pokruszyć liście laurowe, wsypać do nich kminek, mielone nasiona kolendry, świeżo starty imbir, dodać gwiazdki anyżu i wlać jedną szklankę oleju. Składniki na patelni dusić przez 4 minuty. Po tym czasie przecedzić je przez sito, pozostawić tylko gorący olej. Gorący olej wlać do miski z wymieszanymi suszonymi przyprawami i wymieszać.
Kurczaka oczyścić, przełożyć całego do dużego rondla, dodać do niego dymkę ze szczypiorkiem, posiekany drobno świeży imbir, wsypać szczyptę soli oraz cukru i zalać go wodą, aby był zakrywała go w całości. Następnie wlać do tego wino ryżowe i od chwili zagotowania wody z kurczakiem na średnim ogniu, zmniejszyć ogień i gotować mięso jeszcze przez 20 minut. Po ugotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić mięso w wodzie przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć kurczaka z rondla, przełożyć go do dużej miski zalanej do połowy wodą z kruszonym lodem i pozostawić mięso na 15 minut. Następnie kurczaka wyciągnąć z miski, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Orzeszki ziemne rozbić tłuczkiem i razem z sezamem przesypać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu ściągnąć z patelni i posypać tym mięso na talerzu.
Całość zalać przygotowanymi wcześniej przyprawami z olejem, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów