Kurczak w ostrym sosie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 992
Składniki:
- 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 3 szklanki kruszonego lodu
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1,20 kg całego kurczaka
- 1 szczypior z dymką
- 1 łyżka sezamu
- natka zielonej pietruszki
- Do oleju:
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1 szklanka oleju
- Sos:
- 5 łyżek oleju chili
- 2 łyżki czerwonego octu
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego drobnego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do miski wsypać suszone płatki chili, przyprawę chińską 5 smaków oraz sezam i wymieszać. Na patelnię pokruszyć liście laurowe, wsypać do nich kminek, mielone nasiona kolendry, świeżo starty imbir, dodać gwiazdki anyżu i wlać jedną szklankę oleju. Składniki na patelni dusić przez 4 minuty. Po tym czasie przecedzić je przez sito, pozostawić tylko gorący olej. Gorący olej wlać do miski z wymieszanymi suszonymi przyprawami i wymieszać.
Kurczaka oczyścić, przełożyć całego do dużego rondla, dodać do niego dymkę ze szczypiorkiem, posiekany drobno świeży imbir, wsypać szczyptę soli oraz cukru i zalać go wodą, aby był zakrywała go w całości. Następnie wlać do tego wino ryżowe i od chwili zagotowania wody z kurczakiem na średnim ogniu, zmniejszyć ogień i gotować mięso jeszcze przez 20 minut. Po ugotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić mięso w wodzie przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć kurczaka z rondla, przełożyć go do dużej miski zalanej do połowy wodą z kruszonym lodem i pozostawić mięso na 15 minut. Następnie kurczaka wyciągnąć z miski, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Orzeszki ziemne rozbić tłuczkiem i razem z sezamem przesypać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu ściągnąć z patelni i posypać tym mięso na talerzu.
Całość zalać przygotowanymi wcześniej przyprawami z olejem, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Kurczaka oczyścić, przełożyć całego do dużego rondla, dodać do niego dymkę ze szczypiorkiem, posiekany drobno świeży imbir, wsypać szczyptę soli oraz cukru i zalać go wodą, aby był zakrywała go w całości. Następnie wlać do tego wino ryżowe i od chwili zagotowania wody z kurczakiem na średnim ogniu, zmniejszyć ogień i gotować mięso jeszcze przez 20 minut. Po ugotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić mięso w wodzie przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyciągnąć kurczaka z rondla, przełożyć go do dużej miski zalanej do połowy wodą z kruszonym lodem i pozostawić mięso na 15 minut. Następnie kurczaka wyciągnąć z miski, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz. Orzeszki ziemne rozbić tłuczkiem i razem z sezamem przesypać je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu ściągnąć z patelni i posypać tym mięso na talerzu.
Całość zalać przygotowanymi wcześniej przyprawami z olejem, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)