Kurczak w sosie piri piri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2206
Składniki:
- 4 udka s kurczaka
- 2 marchewki
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 50 ml czerwonego octu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 6 czerwonych papryczek chili
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i wymieszać z marchewką w misce. Pokrojone warzywa skropić sokiem cytrynowym, oprószyć cukrem, szczyptą soli, wymieszać, wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia mięsa na grillu.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę słodką. Całość zalać oliwą z oliwek, octem czerwonym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do miski i obtoczyć w tym udka z kurczaka.
Obtoczone mięso wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, osączyć z nadmiaru sosu i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Następnie mięso piec na rozpalonym grillu do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz, posypać przygotowanymi wcześniej warzywnymi i podawać z pozostałym sosem.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę słodką. Całość zalać oliwą z oliwek, octem czerwonym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do miski i obtoczyć w tym udka z kurczaka.
Obtoczone mięso wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, osączyć z nadmiaru sosu i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Następnie mięso piec na rozpalonym grillu do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz, posypać przygotowanymi wcześniej warzywnymi i podawać z pozostałym sosem.
Komentarze (0)