Kurczak w sosie piri piri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1711
Kurczak w sosie piri piri
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka s kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 50 ml czerwonego octu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 6 czerwonych papryczek chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i wymieszać z marchewką w misce. Pokrojone warzywa skropić sokiem cytrynowym, oprószyć cukrem, szczyptą soli, wymieszać, wstawić do lodówki i trzymać do chwili upieczenia mięsa na grillu.
Przygotować sos: papryczkę chili pozbawić nasion, przełożyć ją na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do chwili, aż zacznie się kurczyć. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać suszone oregano i mieloną paprykę słodką. Całość zalać oliwą z oliwek, octem czerwonym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do miski i obtoczyć w tym udka z kurczaka.

Obtoczone mięso wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, osączyć z nadmiaru sosu i przełożyć na aluminiową tackę do grilla. Następnie mięso piec na rozpalonym grillu do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz, posypać przygotowanymi wcześniej warzywnymi i podawać z pozostałym sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów