Naleśniki ostrygowo-wieprzowe z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 857
Składniki:
- 2 białka jaj
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- 300 g ostryg mrożonych
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 6 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 cebula
- Sos:
- 1,5 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli mung opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, wbić jajko, olej i dobrze rozmieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie po wymieszaniu całość nabrać chochelką i przelać na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażyć na obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.
Przygotować nadzienie: ostrygi rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić je na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej ostrygi i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość skropić sosem sojowym i winem ryżowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem trzcinowym, pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Kiełki fasoli mung pokroić na małe kawałki i dodać do usmażonego wcześniej nadzienia. Wszystko dobrze wymieszać i zawinąć u usmażone naleśniki. Zawinięte naleśniki wysmarować białkiem jaj i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Naleśniki smażyć na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego keczup, wsypać do tego mielony pieprz, suszony cząber, dobrze wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z potrawą.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, wbić jajko, olej i dobrze rozmieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie po wymieszaniu całość nabrać chochelką i przelać na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażyć na obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.
Przygotować nadzienie: ostrygi rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić je na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej ostrygi i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość skropić sosem sojowym i winem ryżowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem trzcinowym, pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Kiełki fasoli mung pokroić na małe kawałki i dodać do usmażonego wcześniej nadzienia. Wszystko dobrze wymieszać i zawinąć u usmażone naleśniki. Zawinięte naleśniki wysmarować białkiem jaj i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Naleśniki smażyć na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego keczup, wsypać do tego mielony pieprz, suszony cząber, dobrze wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)