Naleśniki ostrygowo-wieprzowe z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 857
Naleśniki ostrygowo-wieprzowe z sosem
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 białka jaj
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 300 g ostryg mrożonych
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 6 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 cebula
  • Sos:
  • 1,5 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesypać do rondla. Wlać do niej mleko, wbić jajko, olej i dobrze rozmieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie po wymieszaniu całość nabrać chochelką i przelać na gorącą patelnię bez tłuszczu. Smażyć na obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.

Przygotować nadzienie: ostrygi rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić je na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej ostrygi i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość skropić sosem sojowym i winem ryżowym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem trzcinowym, pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Kiełki fasoli mung pokroić na małe kawałki i dodać do usmażonego wcześniej nadzienia. Wszystko dobrze wymieszać i zawinąć u usmażone naleśniki. Zawinięte naleśniki wysmarować białkiem jaj i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Naleśniki smażyć na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: majonez przełożyć do miski, dodać do niego keczup, wsypać do tego mielony pieprz, suszony cząber, dobrze wymieszać, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów