Prinjolata
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3341
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na wypełnienie:
- 250 g masła
- 200 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżka słodkiego wermutu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki orzeszków pinii
- 0,5 szklanki owoców kandyzowanych
- 0,5 szklanki suszonych wiśni
- Na polewę:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka prażonych orzechów pinii
- 1 łyżka owoców kandyzowanych
- 1 łyżka suszonych wiśni
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: do miksera wbić jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt i dodać tartą skórkę cytrynową. Zmiksować na jednolitą masę, potem wsypać do tego mąkę i ponownie miksować przez 3 minuty. Zmiksowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć, przestudzić, pokruszyć na małe kawałki i przełożyć do miski.
Przygotować wypełnienie: pokruszone ciasto w misce zalać wermutem, dodać suszone wiśnie, orzeszki pinii, owoce kandyzowane, masło, białko jajka, wsypać cukier i zalać mlekiem skondensowanym. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżka, a następnie zmiksować mikserem na małych obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na talerz, formując kopiec.
Przygotować polewę: orzeszki pinii przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianą wysmarować ułożony kopiec. Następnie dodać do tego owoce kandyzowane i suszone wiśnie. Następnie czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić, potem polać nią gotowe ciasto. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przygotować wypełnienie: pokruszone ciasto w misce zalać wermutem, dodać suszone wiśnie, orzeszki pinii, owoce kandyzowane, masło, białko jajka, wsypać cukier i zalać mlekiem skondensowanym. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżka, a następnie zmiksować mikserem na małych obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć łyżką na talerz, formując kopiec.
Przygotować polewę: orzeszki pinii przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą pianą wysmarować ułożony kopiec. Następnie dodać do tego owoce kandyzowane i suszone wiśnie. Następnie czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić, potem polać nią gotowe ciasto. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki.
Komentarze (0)