Kurczak w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1216
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 6 udek z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kurczaka umyć, osączyć z wody i lekko go zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wlać do tego wodę, wino wytrawne oraz dodać świeży i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości mięsa. Wtedy musztardę przełożyć do kubka, dodać do niej śmietanę, dobrze rozmieszać i przelać na kurczaka na patelni. Całość dusić jeszcze przez 1,5 minuty, a po tym czasie ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)