Funnel cake
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3102
Składniki:
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jajka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wsypać mąkę ze szczyptą soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać je przez lejek ruchami okrężnymi do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)