Funnel cake

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3102
Funnel cake
fot. Lorax (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Jajka wbić do miski i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, wsypać mąkę ze szczyptą soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie zmiksowane składniki nabrać chochelką i przelać je przez lejek ruchami okrężnymi do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Wszystko smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów