Kurczak w piwie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2548
Składniki:
- 1 kurczak do 1,5 kg
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 3 małe szalotki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki mąki 2 łyżki startego sera żółtego
- 2 szklanki piwa
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 kg porów
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Gotowego kurczaka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać olej w naczyniu, wrzucić porcje kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.
Jarzyny dobrze umyć, marchew, cebulę, 1 por pokroić w kostkę i po wyciągnięciu usmażonego kurczaka smażyć na tym samym tłuszczu jarzyny. Dodać do nich sól, tymianek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.
Do jarzyn włożyć kurczaka, dodać masło, zalać 1 szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Pozostałe pory pokroić na kawałki, zalać do lekko osolona wodą (woda musi je przykryć) i ugotować.
Do innego naczynia wlać resztę piwa, dodać do niego tymianek, liść laurowy, cienko pokrojone szalotki i zagotować. Gotując piwo należy ciągle mieszać, aż utworzy się gęsty mus, który należy przetrzeć przez sitko.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę na patelni, dodać śmietanę, mus piwny, wbić żółtko i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, ale żółtko nie może się ściąć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone jarzyny, porcje mięsa, polać musem piwnym, posypać startym serem żółtym, bułka tartą.
Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 170 stopni do czasu utworzenia się na wierzchu brązowej skórki. Gotowego kurczaka podajemy na gorąco.
Jarzyny dobrze umyć, marchew, cebulę, 1 por pokroić w kostkę i po wyciągnięciu usmażonego kurczaka smażyć na tym samym tłuszczu jarzyny. Dodać do nich sól, tymianek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.
Do jarzyn włożyć kurczaka, dodać masło, zalać 1 szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Pozostałe pory pokroić na kawałki, zalać do lekko osolona wodą (woda musi je przykryć) i ugotować.
Do innego naczynia wlać resztę piwa, dodać do niego tymianek, liść laurowy, cienko pokrojone szalotki i zagotować. Gotując piwo należy ciągle mieszać, aż utworzy się gęsty mus, który należy przetrzeć przez sitko.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę na patelni, dodać śmietanę, mus piwny, wbić żółtko i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, ale żółtko nie może się ściąć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone jarzyny, porcje mięsa, polać musem piwnym, posypać startym serem żółtym, bułka tartą.
Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 170 stopni do czasu utworzenia się na wierzchu brązowej skórki. Gotowego kurczaka podajemy na gorąco.
Komentarze (0)