Biała kiełbasa w piwie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3259
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 l jasnego piwa
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie śliwek kalifornijskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki
- bazylia do przybrania
- sól
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Piwo wlać do większego garnka, dodać do niego nakłutą widelcem kiełbasę oraz śliwki i zagotować. Cukier wsypać do rondla, rozpuścić na karmel na małym ogniu, dodać do niego 3 łyżki wody, rozmieszać i wlać do gotującej się kiełbasy. Dodać do niej także 1 cebulę pokrojoną w plastry, gałkę muszkatołową, pieprz, sok z cytryny, dobrze wymieszać i dodać do kiełbasy. Całość gotować przez 4 minuty. Roztopić masło na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać do tego mąkę, dobrze rozprowadzić, a następnie wyciągnąć kiełbasę z gotowanego garnka i lekko zrumienić na patelni z cebulą. Zrumienioną kiełbasę przełożyć na talerz, natomiast cebulę z mąka dodać do garnka z piwem, wymieszać i wszystkim zalać kiełbasę. Kiełbasę udekorować bazylią.
Komentarze (0)