Biała kiełbasa w piwie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3079
Biała kiełbasa w piwie
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 l jasnego piwa
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • bazylia do przybrania
  • sól
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Piwo wlać do większego garnka, dodać do niego nakłutą widelcem kiełbasę oraz śliwki i zagotować. Cukier wsypać do rondla, rozpuścić na karmel na małym ogniu, dodać do niego 3 łyżki wody, rozmieszać i wlać do gotującej się kiełbasy. Dodać do niej także 1 cebulę pokrojoną w plastry, gałkę muszkatołową, pieprz, sok z cytryny, dobrze wymieszać i dodać do kiełbasy. Całość gotować przez 4 minuty. Roztopić masło na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać do tego mąkę, dobrze rozprowadzić, a następnie wyciągnąć kiełbasę z gotowanego garnka i lekko zrumienić na patelni z cebulą. Zrumienioną kiełbasę przełożyć na talerz, natomiast cebulę z mąka dodać do garnka z piwem, wymieszać i wszystkim zalać kiełbasę. Kiełbasę udekorować bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów