Wieprzowina w piwie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3388
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (szynka, karkówka bez kości)
- butelka piwa jasnego
- 4 cebule
- kminek
- sól, pieprz
- olej
- 1 łyżka otartej skorki z cytryny
- 1 kromka chleba czerstwego
- 2 parówki
- ogórek kiszony
- 1 pomidor czerwony
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w niewielką kostkę. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojone i posolone mięso, wymieszać i obsmażyć przez kilka minut. Do obsmażonego mięsa dodać pieprz, kminek, podlać niewielka ilością wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie do mięsa dodać startą skórkę z cytryny, kromkę rozdrobnionego chleba, wlać po woli piwo. Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż chleb się rozgotuje i powstanie gęsty sos. Na około talerza ułożyć parówkę pokrojona w talarki, pomidora pokroić w plastry i poprzekładać nim wyłożoną parówkę. Dodać pokrojonego w plastry ogórka kiszonego, a a wierzch posypać cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. W środkową część talerza wyłożyć uduszoną wieprzowinę. Podawać na ciepło.
Komentarze (1)
a skad tu sie wolowina wziela