Kurczak w papryce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1603
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 4 liście botwinki
- 4 liście sałaty strzępiastej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- garstka świeżej bazylii
- skórka z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty, botwinki oraz bazylię połączyć ze sobą i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Skórkę z pomarańczy pokroić na drobne kawałeczki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do niej udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę w rondli i dodać do niej pokrojony czosnek, paprykę oraz skórkę pomarańczową. Składniki w rondlu dusić na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wlać do nich ocet balsamiczny, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do tego zrumienione wcześniej mięso. Wszystko nakryć i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, gotową potrawę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)