Kurczak popcornowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 954
Kurczak popcornowy
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 liście sałaty strzępiastej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos:
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Do miski wbić jajko, wsypać do tego szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać je widelcem. Na talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z płatkami kukurydzianymi. Pokrojone wcześniej mięso moczyć w roztrzepanym jajku, obsypać bułką tartą z płatkami kukurydzianymi i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Mięso smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do miski.

Przygotować sos: do rondla wlać 3 łyżki wody, sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy, wsypać cukier, suszone płatki papryki chili i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek z szalotką. Składniki na patelni wymieszać i dusić przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami wody i przelać do duszonych składników na patelni. Całość wymieszać i dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać ze smażonym wcześniej mięsem.

Wszystko przełożyć na liście sałaty w misce i posypać suszonym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów