Kurczak popcornowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1140
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 liście sałaty strzępiastej
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Do miski wbić jajko, wsypać do tego szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać je widelcem. Na talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z płatkami kukurydzianymi. Pokrojone wcześniej mięso moczyć w roztrzepanym jajku, obsypać bułką tartą z płatkami kukurydzianymi i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Mięso smażyć do miękkości na średnim ogniu. Usmażone wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Przygotować sos: do rondla wlać 3 łyżki wody, sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy, wsypać cukier, suszone płatki papryki chili i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek z szalotką. Składniki na patelni wymieszać i dusić przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami wody i przelać do duszonych składników na patelni. Całość wymieszać i dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać ze smażonym wcześniej mięsem.
Wszystko przełożyć na liście sałaty w misce i posypać suszonym tymiankiem.
Przygotować sos: do rondla wlać 3 łyżki wody, sos sojowy, sos sriracha, olej sezamowy, wsypać cukier, suszone płatki papryki chili i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek z szalotką. Składniki na patelni wymieszać i dusić przez 4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami wody i przelać do duszonych składników na patelni. Całość wymieszać i dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać ze smażonym wcześniej mięsem.
Wszystko przełożyć na liście sałaty w misce i posypać suszonym tymiankiem.
Komentarze (0)