Kurczak w panierce ziemniaczanej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łodygi selera
- 4 ziemniaki
- 4 rzodkiewki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 awokado
- 1 czerwona papryczka chili
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Łodygi selera pokroić na kawałki, po czym zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do pokrojonej cebuli. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Składniki zalać jogurtem naturalnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka podzielić na porcje, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do odciśniętych ziemniaków dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę chili, wsypać mąkę, doprawić do smaku przyprawami, po czym wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni i łyżką nałożyć wymieszane ziemniaki. Dodać do tego ugotowane wcześniej piersi z kurczaka i ponownie nałożyć łyżką kolejną porcję wymieszanych ziemniaków. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę udekorować pokrojonym w plastry awokado i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)