Kurczak w panierce ziemniaczanej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Kurczak w panierce ziemniaczanej
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łodygi selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Łodygi selera pokroić na kawałki, po czym zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do pokrojonej cebuli. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Składniki zalać jogurtem naturalnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka podzielić na porcje, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do odciśniętych ziemniaków dodać pokrojoną na drobne kawałki paprykę chili, wsypać mąkę, doprawić do smaku przyprawami, po czym wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni i łyżką nałożyć wymieszane ziemniaki. Dodać do tego ugotowane wcześniej piersi z kurczaka i ponownie nałożyć łyżką kolejną porcję wymieszanych ziemniaków. Całość smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Gotową potrawę udekorować pokrojonym w plastry awokado i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów