Skrzydełka z kurczaka w panierce

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1146
Skrzydełka z kurczaka w panierce
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli morskiej
  • olej do głębokiego smażenia
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć je na papierowym ręczniku, oprószyć je pieprzem cayenne, solą morską i mieloną papryką czerwoną. Do miski wlać mleko, wsypać do tego połowę mąki (a drugą połowę mąki pozostawić do posypania), wbić jajka i roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu zanurzyć w tym przygotowane wcześniej skrzydełka z kurczaka. Wyciągnąć je z roztrzepanych składników i oprószyć pozostałą mąką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów