Skrzydełka z kurczaka w panierce
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1146
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli morskiej
- olej do głębokiego smażenia
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Skrzydełka z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć je na papierowym ręczniku, oprószyć je pieprzem cayenne, solą morską i mieloną papryką czerwoną. Do miski wlać mleko, wsypać do tego połowę mąki (a drugą połowę mąki pozostawić do posypania), wbić jajka i roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu zanurzyć w tym przygotowane wcześniej skrzydełka z kurczaka. Wyciągnąć je z roztrzepanych składników i oprószyć pozostałą mąką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)