Pieczarki w panierce ryżowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1733
Pieczarki w panierce ryżowej
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, obrać z błony i pozbawić trzonków. Mąkę ryżową przesypać do rondla, wsypać do niej suszone oregano, tymianek, szczyptę soli, pieprzu i całość zalać wodą mineralną. Następnie dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, po czym zanurzyć w tym pieczarki i łyżką przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dokładnie osączyć z tłuszczu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów