Tofu z ostrym sosem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1549
Tofu z ostrym sosem i ryżem
fot. Kris Awesome / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g jedwabistego tofu
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 dymka
  • 1 czosnek

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w cienkie kwadraty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek z dymką obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Do zeszklonych składników dodać suszone płatki chili oraz wsypać sezam. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego sos sojowy, miód lipowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i dusić razem pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów