Tofu z ostrym sosem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1549
Składniki:
- 350 g jedwabistego tofu
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- Sos:
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 dymka
- 1 czosnek
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w cienkie kwadraty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek z dymką obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Do zeszklonych składników dodać suszone płatki chili oraz wsypać sezam. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego sos sojowy, miód lipowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i dusić razem pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Przygotować sos: czosnek z dymką obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Do zeszklonych składników dodać suszone płatki chili oraz wsypać sezam. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wlać do tego sos sojowy, miód lipowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać do tego pokrojone wcześniej tofu i dusić razem pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)