Kurczak w jarzynach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5069

Składniki:

  • 1/2 średniego kurczaka
  • 1 seler (mały)
  • 1 marchewka (średnia)
  • 2 papryki czerwone
  • 20 dag fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej)
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • trochę mąki
  • sól, pieprz, maggi w płynie

Opis przygotowania:

Kurczaka dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Następnie odstawić z ognia i wyciągnąć z garnka. Obrany i umyty seler (korzeń) i marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi dziurkami. Paprykę pokroić w paski. Na rozgrzany tłuszcz, w którym piekł się kurczak włożyć najpierw paprykę. Dusić ją samą ok. 10 minut, podlewając trochę wodą. Do papryki dodać marchewkę, seler i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną fasolkę szparagową i pokrojonego w kostkę kurczaka (bez skóry) oraz natkę selera. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i maggi, zagęścić mąką i podbić trochę śmietaną. Trzymać wszystko na ogniu, aby się połączyło ok. 3 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów