Kurczak w jarzynach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5272
Składniki:
- 1/2 średniego kurczaka
- 1 seler (mały)
- 1 marchewka (średnia)
- 2 papryki czerwone
- 20 dag fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej)
- 1 łyżka gęstej śmietany
- trochę mąki
- sól, pieprz, maggi w płynie
Opis przygotowania:
Kurczaka dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Następnie odstawić z ognia i wyciągnąć z garnka. Obrany i umyty seler (korzeń) i marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi dziurkami. Paprykę pokroić w paski. Na rozgrzany tłuszcz, w którym piekł się kurczak włożyć najpierw paprykę. Dusić ją samą ok. 10 minut, podlewając trochę wodą. Do papryki dodać marchewkę, seler i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną fasolkę szparagową i pokrojonego w kostkę kurczaka (bez skóry) oraz natkę selera. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i maggi, zagęścić mąką i podbić trochę śmietaną. Trzymać wszystko na ogniu, aby się połączyło ok. 3 minut.
Komentarze (0)