Bażant w jarzynach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2760
Składniki:
- 1 bażant do 1,5 kg
- 25 g masła
- 3 marchewki
- polowa selera
- połowa małej kapusty
- 1 cebula
- 1 por
- 2 goździki
- natka zielonej pietruszki
- 1 liść laurowy
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bażanta sprawić, oczyścić z piór i wnętrzności, podsmażyć na maśle z każdej strony. Cebulę obrać, przekroić na połowy i nadziać ją goździkami, a następnie dodać do bażanta. Marchewki umyć zetrzeć na grubej tarce, kapustę, selera poszatkować, pora pokroić w talarki i dodać do mięsa. Dolać do tego 2 l wody, gotować około 90 minut do miękkości mięsa i dodać wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągnąć na talerz podzielić na porcje, obłożyć gotowanymi jarzynami i posypać natką zielonej pietruszki oraz listkami bazylii. Podajemy na ciepło.
Komentarze (0)