Kurczak w cytrynie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1248
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1 szklanka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Udka z kurczaka oraz cytrynę umyć i osączyć z wody. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Masło stopić w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Do stopionego masła dodać udka z kurczaka, oprószyć je pieprzem, solą, oregano i zalać sokiem cytrynowym. Na udka kurczaka przełożyć pokrojona cytrynę, po czym całość piec w piekarniki do miękkości mięsa. Po upieczeniu udka osączyć z tłuszczu, soku cytrynowego i wraz z pieczoną cytryną - przełożyć na talerz.
Komentarze (0)