Ciasto kakaowe z migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2437
Ciasto kakaowe z migdałami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 150 g masła
  • 70 g cukru
  • 50 g kakao
  • 15 g płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzch:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z 2 cytryn
  • 1,5 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • kwiaty dzikiej róży do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wlać do tego wodę, wsypać cukier, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać płatki migdałowe, po czym wszystko jeszcze raz wyrobić. Następnie przełożyć do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Kiedy przestygnie, posypać je cukrem pudrem. Skórki cytrynowe pokroić w cienkie słomki, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zalać je 2 łyżkami wody, wsypać cukier waniliowy i smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmienią kolor. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć i wyłożyć na ciasto. Całość udekorować kwiatami dzikiej róży.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów