Ciasto kakaowe z migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2437
Składniki:
- Na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 150 g masła
- 70 g cukru
- 50 g kakao
- 15 g płatków migdałowych
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na wierzch:
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka z 2 cytryn
- 1,5 g cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
- kwiaty dzikiej róży do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wlać do tego wodę, wsypać cukier, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać płatki migdałowe, po czym wszystko jeszcze raz wyrobić. Następnie przełożyć do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Kiedy przestygnie, posypać je cukrem pudrem. Skórki cytrynowe pokroić w cienkie słomki, przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zalać je 2 łyżkami wody, wsypać cukier waniliowy i smażyć na małym ogniu do czasu, aż zmienią kolor. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć i wyłożyć na ciasto. Całość udekorować kwiatami dzikiej róży.
Komentarze (0)