Ciasto czekoladowe z burakami i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3871
Ciasto czekoladowe z burakami i jogurtem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 4 liście mięty do dekoracji
  • Na ciasto:
  • 250 gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 20 g mielonych migdałów
  • 5 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 3 średnie, czerwone buraki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Surowe buraki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar soku. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu.

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać cukier, wlać olej i razem zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować. Następnie wlać do tego rozpuszczona czekoladę, dodać starte wcześniej surowe buraki, wsypać mielone migdały oraz sparzone rodzynki. Całość jeszcze raz zmiksować, aby składniki dobrze się wymieszały, po czym wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec około 45 minut (sprawdzać patyczkiem - jeśli ciasto przywiera do niego - należy piec dalej).

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić, podzielić na porcje, polać jogurtem greckim i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów