Kurczak Tandoori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2439
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 4 piersi z kurczaka
- 2,5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęczek szpinaku
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- sól
- pieprz biały
- 2 szpikulce grillowe
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Następnie jogurt zmieszać z pokrojonym drobno czosnkiem oraz obranym i pokrojonym drobno imbirem. Dodać mielone nasiona kolendry, kminek, kurkumę, paprykę czerwoną, szczyptę soli i pieprzu, wlać ocet ryżowy, sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Do wymieszanych produktów dodać pokrojone mięso, całe zamoczyć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, nadziać na szpikulce grillowe i upiec na rozpalonym grillu. Upieczone przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Szpinak opłukać, oprószyć pieprzem, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)