Kurczak Tandoori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2439
Kurczak Tandoori
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2,5 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 szpikulce grillowe

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Następnie jogurt zmieszać z pokrojonym drobno czosnkiem oraz obranym i pokrojonym drobno imbirem. Dodać mielone nasiona kolendry, kminek, kurkumę, paprykę czerwoną, szczyptę soli i pieprzu, wlać ocet ryżowy, sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Do wymieszanych produktów dodać pokrojone mięso, całe zamoczyć i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mięso osączyć z zalewy, nadziać na szpikulce grillowe i upiec na rozpalonym grillu. Upieczone przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do mięsa na talerzu. Szpinak opłukać, oprószyć pieprzem, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów