Kurczak smażony z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 864
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 por
- 1 szklanka mąki ryżowej
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w podłużne plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić ćwiartki. Por pokroić na małe kawałki. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojone wszystkie warzywa. Całość skropić sosem sojowym i smażyć, na średnim ogniu do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka rozbić lekko tłuczkiem i pokroić je na kawałki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz białego pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę ryżową. Następnie pokrojone mięso panierować w roztrzepanych jajkach, potem w mące. Panierowane mięso smażyć z obu stron na rumiany kolor na pozostałym oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do warzyw w misce.
Komentarze (0)