Kurczak po jamajsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2707
Składniki:
- 4 piersi kurczaka (dwie podwójne)
- limonka
- masło
- W oryginalnym przepisie jest ryż, choć można podawać z makaronem, ziemniakami lub dowolną kaszą
- Sos:
- 400 ml bulionu (może być z kostki)
- 4 - 5 czubatych łyżek masła orzechowego ? tak z pół słoika
- 2 duże cebule
- 4-5 pomidorów (albo jedna puszka)
- 1 papryczka chili (albo pół jeśli nie lubisz zbyt ostrego, one są zdradliwe)
- Marynata:
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka tymianku drobno posiekanego (najlepiej świeżego, ale może być suszony)
- 2 łyżeczki pasty curry
- sok z połowy cytryny
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do marynaty i na kilka godzin do lodówki.
Usmażyć kurczaka (oleju z marynaty powinno wystarczyć, ewentualnie trochę dodać), odłożyć na bok.
W tym samym garnku zeszklić posiekaną cebulę, dodać obrane i wypestkowane pomidory pokrojone w grubą kostkę (albo z puszki - łatwiej) i papryczkę pokrojoną w pół-plasterki.
Bulion podgrzać, wymieszać z masłem orzechowym, dodać do garnka z warzywami, dodać kurczaka, chwilę pogotować. Ewentualnie doprawić solą, chili i sokiem z cytryny.
W wersji zapiekanej: naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć ugotowany ryż, polać sosem, zapiekać pod przykryciem około 20 minut.
Podawać z ćwiartkami limonki lub cytryny.
Ciekawy egzotyczny smak słodko-ostro-kwaśny. Uwielbiam ten sos pomimo, że nie znoszę masła orzechowego.
Kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do marynaty i na kilka godzin do lodówki.
Usmażyć kurczaka (oleju z marynaty powinno wystarczyć, ewentualnie trochę dodać), odłożyć na bok.
W tym samym garnku zeszklić posiekaną cebulę, dodać obrane i wypestkowane pomidory pokrojone w grubą kostkę (albo z puszki - łatwiej) i papryczkę pokrojoną w pół-plasterki.
Bulion podgrzać, wymieszać z masłem orzechowym, dodać do garnka z warzywami, dodać kurczaka, chwilę pogotować. Ewentualnie doprawić solą, chili i sokiem z cytryny.
W wersji zapiekanej: naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć ugotowany ryż, polać sosem, zapiekać pod przykryciem około 20 minut.
Podawać z ćwiartkami limonki lub cytryny.
Ciekawy egzotyczny smak słodko-ostro-kwaśny. Uwielbiam ten sos pomimo, że nie znoszę masła orzechowego.
Komentarze (0)