Kurczak pizzaiola

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2344
Kurczak pizzaiola
fot. blynneda (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Wsypać do tego oregano i bazylię. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić. Całość zalać winem wytrawnym i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów