Kurczak pizzaiola
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2344
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 400 ml pomidorów z puszki bez skórek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Wsypać do tego oregano i bazylię. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego udka z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i lekko przyrumienić. Całość zalać winem wytrawnym i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)