Porvola alla Pizzaiola

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2291
Porvola alla Pizzaiola
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego sera Provolone
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • garstka świeżej bazylii do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory ponacinać w górnej części i sparzyć 1 l wrzącej wody. Sparzone osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszone oregano, smażyć przez 40 sekund, a następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 8 minut. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia. Ser Provolone pokroić w plastry o grubości 2 cm, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, po czym zalać go smażonymi składnikami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C stopni i piec do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować listkami świeżej bazylii. Gotową potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów