Porvola alla Pizzaiola
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2291
Składniki:
- 400 g wędzonego sera Provolone
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 l wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- garstka świeżej bazylii do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory ponacinać w górnej części i sparzyć 1 l wrzącej wody. Sparzone osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać suszone oregano, smażyć przez 40 sekund, a następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 8 minut. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia. Ser Provolone pokroić w plastry o grubości 2 cm, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, po czym zalać go smażonymi składnikami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C stopni i piec do czasu, aż ser się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i udekorować listkami świeżej bazylii. Gotową potrawę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)