Kurczak pieczony z boczkiem i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 730
Kurczak pieczony z boczkiem i żurawiną
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek botwiny
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bazylię oraz botwinkę umyć i odsączyć z wody. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie ćwiartki z kurczaka nadziać suszoną żurawiną, wędzonym boczkiem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, skropić olejem i przełożyć do brytfanki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu mięso wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować je botwinką oraz świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów