Indyk pieczony ze śliwkami i brzoskwiniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 162
Indyk pieczony ze śliwkami i brzoskwiniami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 1 indyk do 2 kg
  • 400 g świeżych brzoskwiń
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 3 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Marynata:
  • 4 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki soli

Opis przygotowania:

Przygotować marynatę: 4 l wody przelać do rondla, dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, wsypać sól, dodać 2 obrane oraz pokrojone drobno ząbki czosnku i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przestudzić i włożyć do niej całego indyka.

Marynować go przez 6 godzin, po czym wyciągnąć go z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać do niego 2 ząbki rozgniecionego czosnku, wsypać suszony rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego, wymieszać i wysmarować tym całego indyka. Brzoskwinie umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć pestki i włożyć je do wnętrza indyka razem z suszonymi śliwkami. Całość wysmarować ponownie pozostałym rozpuszczonym masłem i przełożyć do brytfanki.

Nadziane mięso zalać 1,5 szklanki wody, dodać do tego pozostały czosnek, brzoskwinie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać świeżą żurawiną i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów