Indyk pieczony ze śliwkami i brzoskwiniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1213
Składniki:
- 1 indyk do 2 kg
- 400 g świeżych brzoskwiń
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 3 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Marynata:
- 4 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki soli
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: 4 l wody przelać do rondla, dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, wsypać sól, dodać 2 obrane oraz pokrojone drobno ząbki czosnku i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przestudzić i włożyć do niej całego indyka.
Marynować go przez 6 godzin, po czym wyciągnąć go z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać do niego 2 ząbki rozgniecionego czosnku, wsypać suszony rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego, wymieszać i wysmarować tym całego indyka. Brzoskwinie umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć pestki i włożyć je do wnętrza indyka razem z suszonymi śliwkami. Całość wysmarować ponownie pozostałym rozpuszczonym masłem i przełożyć do brytfanki.
Nadziane mięso zalać 1,5 szklanki wody, dodać do tego pozostały czosnek, brzoskwinie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać świeżą żurawiną i udekorować świeżym rozmarynem.
Marynować go przez 6 godzin, po czym wyciągnąć go z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać do niego 2 ząbki rozgniecionego czosnku, wsypać suszony rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu czarnego, wymieszać i wysmarować tym całego indyka. Brzoskwinie umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć pestki i włożyć je do wnętrza indyka razem z suszonymi śliwkami. Całość wysmarować ponownie pozostałym rozpuszczonym masłem i przełożyć do brytfanki.
Nadziane mięso zalać 1,5 szklanki wody, dodać do tego pozostały czosnek, brzoskwinie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać świeżą żurawiną i udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)