Królik pieczony ze śliwkami i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5089
Składniki:
- 500 g mięsa z królika
- 60 ml brandy
- 25 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 4 cebule
- 2 litry wrzącej wody
- 1 łyżka masła
- szczypta szafranu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Zeszkloną cebulę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Mięso z królika umyć, osączyć z wody, pokroić na drobne kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie włożyć je do tłuszczu ze smażonej cebuli i zrumienić z każdej strony na małym ogniu. Potem dodać do tego zeszkloną cebulę, umyte śliwki i zalać 2 l wrzącej wody. Wsypać szczyptę szafranu i całość gotować pod przykryciem przez 2 godziny na średnim ogniu. Ugotowane ściągnąć z ognia i pozostawić przez 30 minut w całej zalewie. Po tym czasie nałożyć na talerz i posypać natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)