Kurczak pieczony z migdałami i sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1433
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 duże ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki śmietany 32%
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oleju
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka migdałów
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w dużą kostkę i dodać do składników na talerzu. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Migdały pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Do smażonych migdałów dodać oprószone szczyptą soli i pieprzu piersi z kurczaka i smażyć je z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, rozdrobnić je i wymieszać ze śmietaną. Wymieszane mięso dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i smażonymi z kurczakiem migdałami.
Komentarze (0)