Kurczak pieczony z migdałami i sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1433
Kurczak pieczony z migdałami i sałatką
fot. Farmers Restaurant Group / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka migdałów
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w dużą kostkę i dodać do składników na talerzu. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i dodać do całości. Migdały pokroić w cienkie plastry i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Do smażonych migdałów dodać oprószone szczyptą soli i pieprzu piersi z kurczaka i smażyć je z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, rozdrobnić je i wymieszać ze śmietaną. Wymieszane mięso dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i smażonymi z kurczakiem migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów