Bakłażan pieczony z ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3127
Składniki:
- 40 g ciecierzycy
- 20 g sera twarogowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- 1 większy bakłażan
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżka pokrojonej kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Przygotować naczynie do zapiekania, wlać do niego 6 łyżek oliwy z oliwek, wrzucić gotowaną ciecierzycę, oprószyć ją mieloną papryką i cynamonem. Na ciecierzycę położyć plastry bakłażana. Całość posypać kminkiem, posiekaną drobno kolendrą, pokrojonym czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ciecierzycy. Następnie całość wyciągnąć z piekarnika, plastry bakłażana wyłożyć na szpinak, a na plastry ciecierzycę. Dodać do tego rozdrobniony ser twarogowy oraz obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki ogórka.
Komentarze (0)