Kurczak pieczony z mandarynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2442
Składniki:
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg mandarynek
- 1 szklanka soku z mandarynek
- 1 kurczak (do 1,3 kg)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- dowolne zioła do dekoracji
Opis przygotowania:
Mandarynki umyć, osączyć z wody i obrać ze skóry. Oliwę z oliwek zmieszać z szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmieszanej oliwy. Całość zalać sokiem z mandarynek, dobrze wymieszać i wysmarować tym całego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Po wysmarowaniu mięso wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nadziać je obranymi wcześniej całymi mandarynkami i świeżymi gałązkami rozmarynu. Nadzianego kurczaka przełożyć do brytfanki, zalać go pozostałą marynatą z wysmarowania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Mięso piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować ziołami oraz mandarynkami.
Komentarze (0)