Karp z mandarynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2931
Składniki:
- 1 karp (ok. 1,20 kg)
- 1 włoszczyzna
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 dag rodzynek
- 2 mandarynki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karpia wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela, pozostawiając głowę, umyć i osączyć. Potem pokroić w dzwonka, posolić. Warzywa umyć, pokroić i ugotować w 3/4 litra osolonej wody. Wyjąć. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować w nim karpia (partiami) na wolnym ogniu około 15 minut. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku, udekorować jarzynami, rodzynkami, mandarynkami i natką pietruszki. Wywar ostudzić, przecedzić, dodać rodzynki, sok z pomarańczy. Gotować potem 10 minut. Jeszcze raz przecedzić wywar przez lnianą ściereczkę. Do gorącego dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Schłodzić, a potem zalać nim karpia. Gdy galareta stężeje - udekorować karpia plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Komentarze (0)