Karp z mandarynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2931

Składniki:

  • 1 karp (ok. 1,20 kg)
  • 1 włoszczyzna
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 dag rodzynek
  • 2 mandarynki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karpia wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela, pozostawiając głowę, umyć i osączyć. Potem pokroić w dzwonka, posolić. Warzywa umyć, pokroić i ugotować w 3/4 litra osolonej wody. Wyjąć. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować w nim karpia (partiami) na wolnym ogniu około 15 minut. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku, udekorować jarzynami, rodzynkami, mandarynkami i natką pietruszki. Wywar ostudzić, przecedzić, dodać rodzynki, sok z pomarańczy. Gotować potem 10 minut. Jeszcze raz przecedzić wywar przez lnianą ściereczkę. Do gorącego dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Schłodzić, a potem zalać nim karpia. Gdy galareta stężeje - udekorować karpia plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów