Karkówka w aromatycznych ziołach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- 1,5 karkówki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka białej gorczycy
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem ze zmiażdżonym czosnkiem, gorczycą, estragonem i majerankiem. Obsypane mięso zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na parę godzin w lodowce. Następnie mięso przełożyć do piekarnika i piec przez około 2 godziny w temperaturze do 180 stopni. W czasie pieczenia sprawdzać stan mięsa i pilnować, by się nie przypaliło. Gotowa karkówka najlepiej smakuje na gorąco z gotowymi warzywami na patelnie lub na zimno z sosami mięsnymi.
Komentarze (0)