Kurczak panierowany z awokado i suszonymi pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2320
Kurczak panierowany z awokado i suszonymi pomidorami
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 g zielonych szparagów
  • 15 dag suszonych pomidorów
  • 10 dag wiórek sera żółtego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ziemniaki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić suszone pomidory, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i smażyć przez 1,5 minuty. Po usmażeniu przełożyć na mięso. Pomidory posypać wiórkami sera żółtego. Szparagi gotować przez 7 minut w lekko osolonej wodzie, potem odcedzić, przysmażyć na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do ziemniaków. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, pokroić w plastry i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów