Kurczak panierowany z awokado i suszonymi pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3100
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 g zielonych szparagów
- 15 dag suszonych pomidorów
- 10 dag wiórek sera żółtego
- 4 łyżki bułki tartej
- 6 łyżek oleju
- 1 awokado
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem, obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ziemniaki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić suszone pomidory, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i smażyć przez 1,5 minuty. Po usmażeniu przełożyć na mięso. Pomidory posypać wiórkami sera żółtego. Szparagi gotować przez 7 minut w lekko osolonej wodzie, potem odcedzić, przysmażyć na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do ziemniaków. Awokado obrać ze skóry, pozbawić pestki, pokroić w plastry i dodać do całości.
Komentarze (0)