Kurczak na dwa sposoby
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1052
Składniki:
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 6 dymek
- 6 dużych ziemniaków
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 3 krople przyprawy Maggi
- 2 gałązki świeżego rozmaryny
- 1,5 l wody
- 1 jajko
- 1 marchew
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pierz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Dymkę obrać ze skóry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Następnie 2 piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć je 2 łyżkami mąki pszennej i lekko zrumienić na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać 1,5 l wody, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i obraną ze skóry całą dymkę. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Kiedy zmiękną, wrzucić do tego odcedzony z zalewy zielony groszek. Potem dodać do tego śmietanę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przelać do misek. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać 2 łyżki mąki pszennej. Następnie 2 kolejne piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem na kształt koła, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, a potem w mące. Panierowane mięso przełożyć na pozostały rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, dodać do całości i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)