Łosoś marynowany z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1710
Składniki:
- 25 g filetów ze świeżego łososia
- 2 zielone ogórki
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 dymka
- pęczek drobne go szczypiorku
- sol
- pieprz biały
- Marynata:
- 50 ml soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Filety z łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć do miski.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kubka. Do czosnku wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek, wsypać tartą skórkę pomarańczową, po czym wlać do tego sos sojowy i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pokrojoną wcześniej rybę w misce. Całość wstawić do lodówki na 40 minut.
Po tym wyciągnąć z lodówki, rybę osączyć z marynaty i wyłożyć na talerz. Następnie papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w cienkie krążki i dodać do ryby na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w talarki i dodać do składników. Ogórki z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kubka. Do czosnku wlać sok cytrynowy, oliwę z oliwek, wsypać tartą skórkę pomarańczową, po czym wlać do tego sos sojowy i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami zalać pokrojoną wcześniej rybę w misce. Całość wstawić do lodówki na 40 minut.
Po tym wyciągnąć z lodówki, rybę osączyć z marynaty i wyłożyć na talerz. Następnie papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w cienkie krążki i dodać do ryby na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w talarki i dodać do składników. Ogórki z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)