Kurczak grillowany w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1656
Kurczak grillowany w sosie
fot. jscatty / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 marchew
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Marynata:
  • 50 ml wina Del Duque Amontillado Sherry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Sos:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej, ostrej papryki chili
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno.

Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino, sos sojowy ciemny i jasny, wsypać pieprz czarny, brązowy cukier i dokładnie wymieszać.

W wymieszanych składnikach namoczyć w tym udka z kurczaka i odstawić je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie udka wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować do miękkości, po czym przełożyć na talerz.

Przygotować sos: wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą na patelni i dokładnie je wymieszać. Następnie na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia, po czym zalać nimi grillowane mięso.

Całość posypać pokrojoną marchewką, szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki i udekorować plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów