Kurczak grillowany w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1846
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 cytryna
- 1 marchew
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Marynata:
- 50 ml wina Del Duque Amontillado Sherry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru brązowego
- Sos:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej, ostrej papryki chili
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino, sos sojowy ciemny i jasny, wsypać pieprz czarny, brązowy cukier i dokładnie wymieszać.
W wymieszanych składnikach namoczyć w tym udka z kurczaka i odstawić je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie udka wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować do miękkości, po czym przełożyć na talerz.
Przygotować sos: wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą na patelni i dokładnie je wymieszać. Następnie na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia, po czym zalać nimi grillowane mięso.
Całość posypać pokrojoną marchewką, szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki i udekorować plastrami cytryny.
Przygotować marynatę: czosnek obrać ze skóry przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać wino, sos sojowy ciemny i jasny, wsypać pieprz czarny, brązowy cukier i dokładnie wymieszać.
W wymieszanych składnikach namoczyć w tym udka z kurczaka i odstawić je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie udka wyciągnąć z lodówki, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować do miękkości, po czym przełożyć na talerz.
Przygotować sos: wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą na patelni i dokładnie je wymieszać. Następnie na średnim ogniu doprowadzić je do wrzenia, po czym zalać nimi grillowane mięso.
Całość posypać pokrojoną marchewką, szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki i udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (0)