Kurczak grillowany z warzywami i sosem anchios
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2248
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- pieprz
- sól
- Sos:
- 3 jajka
- 2 filety anchios w oleju
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, brokuła podzielić na różyczki, po czym oba warzywa razem przełożyć do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz. Udka z kurczaka przełożyć na ruszt rozpalonego grilla, skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do drobiu i grillować do miękkości. Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do warzyw na talerzu.
Przygotować sos: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pozbawić białek, a same żółtka przełożyć do miksera. Filety anchois osaczyć z oleju i dodać do żółtek w mikserze. Potem dodać do tego musztardę, obrany ze skóry czosnek, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wlać ocet, wszystko zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.
Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego majeranku.
Przygotować sos: jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pozbawić białek, a same żółtka przełożyć do miksera. Filety anchois osaczyć z oleju i dodać do żółtek w mikserze. Potem dodać do tego musztardę, obrany ze skóry czosnek, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wlać ocet, wszystko zmiksować na jednolitą masę i dodać do potrawy.
Gotową potrawę udekorować gałązkami świeżego majeranku.
Komentarze (0)