Kurczak duszony w winogronie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2087
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonego winogrona
- 1 szklanka białego winogrona
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 szklanka białego bina wytrawnego
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Winogrona oraz mięso umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać oprószone solą, pieprzem oraz majerankiem mięso i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego dodać do tego osączone z wody winogrona i smażyć wszystko przez 3 minuty. Po tym czasie łyżką cedzakową wyciągnąć jedynie smażone winogrona i przełożyć na talerz. Natomiast smażonego kurczaka zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Potem wlać bulion warzywny, całość doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i dodać do usmażonych wcześniej winogron.
Komentarze (0)