Krab duszony w sosie ostrygowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1974
Krab duszony w sosie ostrygowym
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu ostrygowego
  • 100 ml sosu rybnego
  • 15 g grzybów enoki
  • 4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mrożony krab
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić na kawałki. Grzyby enoki oczyścić i pokroić na 2 cm z łebkami. Dymkę obrać ze skóry i pokroić na połówki. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić
na rozgrzanym oleju na patelni. Kraba rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na kawałki i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać
do tego szczypiorek, pokrojone wcześniej grzyby oraz dymkę. Całość zalać sosem ostrygowym oraz rybnym, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów