Krab duszony w sosie ostrygowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1974
Składniki:
- 100 ml sosu ostrygowego
- 100 ml sosu rybnego
- 15 g grzybów enoki
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 mrożony krab
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić na kawałki. Grzyby enoki oczyścić i pokroić na 2 cm z łebkami. Dymkę obrać ze skóry i pokroić na połówki. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić
na rozgrzanym oleju na patelni. Kraba rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na kawałki i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać
do tego szczypiorek, pokrojone wcześniej grzyby oraz dymkę. Całość zalać sosem ostrygowym oraz rybnym, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
na rozgrzanym oleju na patelni. Kraba rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na kawałki i dodać do zeszklonego czosnku. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać
do tego szczypiorek, pokrojone wcześniej grzyby oraz dymkę. Całość zalać sosem ostrygowym oraz rybnym, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)