Kulki ziemniaczane z warzywami i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 724
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 150 g małych pieczarek
- 2 czerwone papryczki chili
- 3 łyżki oleju
- 1 zielona papryczka chili
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc je tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojoną na małe kawałki papryczkę czerwoną i zieloną chili. Potem cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do smażonej papryki. Składniki te zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać je do ubitych wcześniej ziemniaków. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego obrane z błony i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Pieczarki doprawić do smaku szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dobrze wymieszać, a następnie uformować z tego kulki ręcznie i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)