Kulki ziemniaczane z warzywami i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 562
Kulki ziemniaczane z warzywami i grzybami
fot. Ferdous (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g małych pieczarek
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc je tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojoną na małe kawałki papryczkę czerwoną i zieloną chili. Potem cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do smażonej papryki. Składniki te zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać je do ubitych wcześniej ziemniaków. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego obrane z błony i pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Pieczarki doprawić do smaku szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć je do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dobrze wymieszać, a następnie uformować z tego kulki ręcznie i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów