Kluski ziemniaczane z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2697
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 20 g masła
- 1 jajko
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała ćwiartka kapusty białej
- 1 czerwona papryka
- 1 drobny szczypiorek
- 2 pomidory
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 4 łyżki zielonego groszku z puszki
- sól
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przemielić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, wyrobić z tego ciasto, zwinąć w rulon, podsypać mąką i pokroić na małe kawałki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kluski ziemniaczane. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy je odcedzić. Groszek oraz kukurydzę pozbawić zalewy i zmieszać ze sobą. Kapustę pokroić na kawałki i razem z obraną fasolką szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry wraz z pomidorami, następnie podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać do tego, kapustę z fasolką, kluski ziemniaczane, groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać i przez 1 minutę smażyć na małym ogniu, po czym przełożyć wszystko na talerz. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)