Kluski ziemniaczane z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2100
Kluski ziemniaczane z warzywami
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 20 g masła
  • 1 jajko
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała ćwiartka kapusty białej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 drobny szczypiorek
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki zielonego groszku z puszki
  • sól
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przemielić przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajko, wyrobić z tego ciasto, zwinąć w rulon, podsypać mąką i pokroić na małe kawałki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kluski ziemniaczane. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy je odcedzić. Groszek oraz kukurydzę pozbawić zalewy i zmieszać ze sobą. Kapustę pokroić na kawałki i razem z obraną fasolką szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry wraz z pomidorami, następnie podsmażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać do tego, kapustę z fasolką, kluski ziemniaczane, groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać i przez 1 minutę smażyć na małym ogniu, po czym przełożyć wszystko na talerz. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów