Kulki ryżowe z warzywami i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6610
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaty nori
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżki sezamu
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew, czosnek oraz imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry i wraz ze szczypiorkiem pokroić drobno. Glony nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego posiekaną drobno marchew, czosnek oraz imbir. Składniki smażyć do czasu, aż lekko się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać je do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie rozgrzać kolejną łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz pokrojone nori. Składniki zeszklić na średnim ogniu i dodać do składników w misce. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wsypać do tego sezam, dokładnie wymieszać i razem smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wówczas smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, a z wymieszanych składników uformować małe kulki i przełożyć je na talerz. Gotowe kulki wysmarować sosem chili.
Komentarze (0)