Puree ziemniaczane z kiełbasą i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 545
Składniki:
- 4 liście jarmużu kędzierzawego
- 4 pomidory
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
- Puree:
- 600 g ziemniaków
- 25 g masła
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Liście jarmużu wyłożyć do miski.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i odparować. Odparowane ziemniaki ubić tłuczkiem na jednolitą masę.
Mleko przelać do rondla, dodać do niego masło i rozpuścić je na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu wymieszać i przelać do ubitych wcześniej ziemniaków. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i wymieszać. Następnie przełożyć puree na liście jarmużu w misce.
Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kiełbasę śląską. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia i dodać do całości wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i odparować. Odparowane ziemniaki ubić tłuczkiem na jednolitą masę.
Mleko przelać do rondla, dodać do niego masło i rozpuścić je na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu wymieszać i przelać do ubitych wcześniej ziemniaków. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i wymieszać. Następnie przełożyć puree na liście jarmużu w misce.
Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kiełbasę śląską. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia i dodać do całości wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)