Puree ziemniaczane z kiełbasą i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 545
Puree ziemniaczane z kiełbasą i warzywami
fot. Yingko_8 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 liście jarmużu kędzierzawego
  • 4 pomidory
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • Puree:
  • 600 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki. Liście jarmużu wyłożyć do miski.

Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i odparować. Odparowane ziemniaki ubić tłuczkiem na jednolitą masę.

Mleko przelać do rondla, dodać do niego masło i rozpuścić je na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu wymieszać i przelać do ubitych wcześniej ziemniaków. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i wymieszać. Następnie przełożyć puree na liście jarmużu w misce.

Rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim kiełbasę śląską. Po zrumienieniu ściągnąć ją z ognia i dodać do całości wraz z pokrojonymi pomidorami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów