Kulki z brzoskwinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2091

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa mieszanego
  • jajko
  • puszka brzoskwiń
  • cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 słoiczka oliwek w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • kilka wiśni z kompotu
  • szczypta chili
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumieniamy. Do mięsa wbijamy jajka, przysmażoną cebulę, czosnek oraz połowę tartej bułki i przyprawiamy chili, tymiankiem, solą pieprzem. Dokładnie mięszamy. Z masy formujemy kulki a do środka wkładamy oliwki. Kulki obtaczamy w pozostałej tartej bułce i smażymy na patelni aż osiągną złocisty kolor. Brzoskwinie i wiśnie osączamy z zalewy. Brzoskwinie kroimy na cząstki, nabijamy wraz z wiśniami na wykałaczki. Usmażone kulki układamy na półmisku, przypinając do nich wykałaczki z owocami.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów