Kulki z brzoskwinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2091
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa mieszanego
- jajko
- puszka brzoskwiń
- cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 słoiczka oliwek w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- kilka wiśni z kompotu
- szczypta chili
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie szklimy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumieniamy. Do mięsa wbijamy jajka, przysmażoną cebulę, czosnek oraz połowę tartej bułki i przyprawiamy chili, tymiankiem, solą pieprzem. Dokładnie mięszamy. Z masy formujemy kulki a do środka wkładamy oliwki. Kulki obtaczamy w pozostałej tartej bułce i smażymy na patelni aż osiągną złocisty kolor. Brzoskwinie i wiśnie osączamy z zalewy. Brzoskwinie kroimy na cząstki, nabijamy wraz z wiśniami na wykałaczki. Usmażone kulki układamy na półmisku, przypinając do nich wykałaczki z owocami.
Komentarze (0)