Budyń z mrożoną brzoskwinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2105
Budyń z mrożoną brzoskwinią
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 3 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • 1 gotowa polewa malinowa

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć i osączyć z wody. W dwóch owocach odciąć górne części, usunąć pestki i przełożyć na talerz. Jedną brzoskwinię zmiksować mikserem.

Przygotować budyń: zagotować mleko, na wrzątek wsypać 2 opakowania budyniu i przez cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż do utworzenia się gęstej masy. Część masy wyłożyć na talerz, a pozostałą połączyć ze zmiksowaną brzoskwinią, dokładnie wymieszać i przełożyć do brzoskwiń na talerzu.

Odcięte górne kawałki owoców wyłożyć na wierzch. Następnie całość włożyć do zamrażalnika i trzymać przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i udekorować budyń na talerzu gotowymi polewami. Śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę i dodać do całości. Całość oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów