Kulki ryżowe z orzechami wiórkami i czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2377
Składniki:
- 350 g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki mielonych orzechów nerkowca
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka wiórek kokosowych do posypania kulek
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego cukier, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać mielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i z całości uformować ręcznie małe kulki. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej masie zanurzyć kulki ze składnikami, po czym wyciągnąć je i przełożyć na tackę. Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)