Kulki ryżowe z orzechami wiórkami i czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2187
Kulki ryżowe z orzechami wiórkami i czekoladą
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wiórek kokosowych do posypania kulek

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, wsypać do tego cukier, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać mielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i z całości uformować ręcznie małe kulki. Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej masie zanurzyć kulki ze składnikami, po czym wyciągnąć je i przełożyć na tackę. Wszystko posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów