Kulki ryżowe z sezamem i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Kulki ryżowe z sezamem i żurawiną
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować na sypko. Ugotowany ryż wymieszać z cukrem pudrem i przestudzić. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Z przestudzonego ryżu uformować małe kulki, zrobić w nich wgniecenie palcem i łyżeczką nałożyć sparzoną żurawinę. Całość zlepić ręcznie i obtoczyć sezamem. Wszystko włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów