Kulki ryżowe z sezamem i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2315
Składniki:
- 20 g suszonej żurawiny
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami wody, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować na sypko. Ugotowany ryż wymieszać z cukrem pudrem i przestudzić. Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Z przestudzonego ryżu uformować małe kulki, zrobić w nich wgniecenie palcem i łyżeczką nałożyć sparzoną żurawinę. Całość zlepić ręcznie i obtoczyć sezamem. Wszystko włożyć do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić i przełożyć do miski.
Komentarze (0)