Kulki ryżowe z żurawiną i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 445
Składniki:
- 200 g suszonej żurawiny
- 100 g sezamu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go przyrumienić na średnim ogniu. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie zagotować wodę z cukrem w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę ryżową, cały czas mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do tego sparzoną wcześniej żurawinę i wymieszać. Po wymieszaniu przestudzić, uformować z tego ręcznie małe kulki i obtoczyć w przyrumienionym sezamie.
Komentarze (0)