Kulki ryżowe z żurawiną i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 445
Kulki ryżowe z żurawiną i sezamem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g suszonej żurawiny
  • 100 g sezamu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go przyrumienić na średnim ogniu. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie zagotować wodę z cukrem w rondlu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę ryżową, cały czas mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do tego sparzoną wcześniej żurawinę i wymieszać. Po wymieszaniu przestudzić, uformować z tego ręcznie małe kulki i obtoczyć w przyrumienionym sezamie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów