Kulki orzechowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3321
Kulki orzechowe
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g migdałów mielonych
  • 3 łyżki kakao
  • 80 g cukru
  • 125 g masła
  • 100 g czekolady w kostkach
  • wiórki kokosowe
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z migdałami, dodając kakao i cukier. Zrobić wgłębienie, wbić do mąki jajko, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić całość na kruche ciasto. Z ciasta uformować kuleczki, które następnie należy ułożyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kulki, rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na nim kulki. Kulki piec do 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladowe kostki wsypać do garnuszka i kładąc na mały ogień rozpuścić na jednolitą masę podlewając ją 1 łyżką wody. Kiedy czekolada się rozpuści - zanurzyć w niej upieczone kulki do połowy, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów