Kulki orzechowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3321
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g migdałów mielonych
- 3 łyżki kakao
- 80 g cukru
- 125 g masła
- 100 g czekolady w kostkach
- wiórki kokosowe
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z migdałami, dodając kakao i cukier. Zrobić wgłębienie, wbić do mąki jajko, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić całość na kruche ciasto. Z ciasta uformować kuleczki, które następnie należy ułożyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kulki, rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na nim kulki. Kulki piec do 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladowe kostki wsypać do garnuszka i kładąc na mały ogień rozpuścić na jednolitą masę podlewając ją 1 łyżką wody. Kiedy czekolada się rozpuści - zanurzyć w niej upieczone kulki do połowy, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)